Ćwicząca mama
Czym jest celiakia, jak się objawia... i dlaczego o niej piszę

Wspominałam już na blogu o tym, że zdarzają mi się dłuższe okresy, w których co chwilę łapie infekcje. Otóż już znam przyczynę tego typu problemów - jest nią CELIAKIA powodująca zaburzenia wchłaniani, przez co dochodzi do niedoborów składników odżywczych i niedożywienia organizmu, a to z kolei rzutuje na różne układy (w tym pokarmowy, neurologiczny, a nawet rozrodczy).

 

Zacznę od cytatów z zaufanych źródeł, na których opierałam się przygotowując niniejszy materiał:

"Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej."

źródło: Celiakia/alergia na gluten [oficjalna strona Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej]

 

"Cięższe postaci choroby trzewnej wykazują związek z wczesnym wprowadzeniem do diety dużych ilości glutenu. Z obserwacji szwedzkich wynika, że wraz z upowszechnieniem karmienia piersią niemowląt oraz całkowitym zaniechaniem podawania glutenu niemowlętom w pierwszych miesiącach życia (w Polsce zaleca się wprowadzanie do diety produktów zawierających gluten nie wcześniej niż w 10-tym miesiącu życia) zmniejszyła się liczba ciężkich przypadków celiakii rozpoznawanych w pierwszych latach życia."

źródło: Celiakia - wyzwanie Trzeciego Tysiąclecia

 

To, na co już na początku chcę zwrócić uwagę, to że NIE KAŻDA chora osoba zauważa dolegliwości żołądowe tuż po zjedzeniu produktów zawierających gluten, i to jest ogromny problem przeszkadzający w szybkiej diagnozie. Zgodnie z informacjami ze strony wspomnianego Stowarzyszenia, najczęstszym typem celiakii jest właśnie ta skąpoobjawowa, a nie pełnoobjawowa.

 

Dla jasności - w pełnoobjawowej celiakii można szybko zauważyć pogorszenie samopoczucia po zjedzeniu chleba czy makaronu, więc diagnoza wydaje się wtedy stosunkowo łatwa. Objawy występujące przy tym typie to m.in. (uwaga: nie muszą występować wszystkie objawy - wystarczy kilka z nich):

  • bóle i wzdęcia brzucha, w tym przelewanie w brzuchu, a w skrajnych przypadkach nawet wymioty;
  • biegunki (również przewlekłe), a u niektórych nawet zaparcia;
  • utrata masy ciała, aczkolwiek wielu celiaków ma również nadwagę;
  • zaburzenia rozwoju u dzieci;
  • niski wzrostu u dzieci - są niskie i drobniutkie, co często przypisuje się genom (np. mama ma również drobną sylwetkę), po czym okazuje się, że mama również jest chora, stąd taki a nie inny wygląd (lekarz rodzinna mówiła o przypadku takiego pacjenta w wieku 6 lat);
  • stany depresyjne, załamania nerwowe;
  • kiepskie wyniki morfologii (w tym niedobór żelaza) wynikające z zaburzeń wchłaniania.

 

Z kolei w skąpoobjawowej celiakii występują różnego rodzaju dolegliwości, które zazwyczaj ciężko powiązać własnie z chorobą autoimmunologiczną, jaką jest celiakia (in. choroba trzewna). Objawami mogącymi wskazywać na występowanie celiakii w typie skąpoobjawowej są:

  • podwyższony poziom cholesterolu;
  • afty i zapalenia jamy ustnej;
  • niedorozwój szkliwa zębowego (ponoć dentysta jest w stanie zauważyć tego typu objaw celiakii) i późne ząbkowanie;
  • ciągłe zmęczenie i senność;
  • zaburzenia neurologiczne, w tym bóle głowy, migreny, a nawet padaczka, ataksja i inne ciężkie choroby;
  • stany depresyjne;
  • drażliwość i zaburzenia koncentracji;
  • wczesna osteoporoza;
  • wczesna demencja starcza;
  • wysypka na skórze (skórna postać celiakii to tzw. choroba Duhringa);
  • opóźniona pierwsza miesiączka i zaburzenia miesiączkowania;
  • obniżone libido,
  • problemy z zajściem w ciążę i jej dotrzymaniem, wczesne porody;
  • niska masa urodzeniowa noworodka lub wady wrodzone wynikające z niedoborów witamin;
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne.

 

Wyróżnia się też typ ukryty/utajony

 

Mimo że geny odpowiedzialne za skłonność do celiakii mogą występować u wielu osób, choroba ujawnia się tylko u niekórych i szacuje się, że chorych jest 1% osób (1 osoba na 100), podczas gdy na nadwrażliwość na gluten cierpi ok. 6% osób (6 osób na 100). Statystycznie można więc założyć, że każdy z nas ma w otoczeniu chorą osobę, a nawet kilka, stąd tak ważne jest uważne słuchanie sygnałów płynących z naszego organizmu.

 

To, że przyzwyczailiśmy się do występujących systematycznie, ale drobnych problemów żołądkowych, to że często boli nas głowa lub łapiemy infekcje, to już sygnał do tego, aby zamiast zaleczać dolegliwości, zastanowić się nad źródłem ich pochodzenia. Nawet jeśli to nie jest problem z tolerancją glutenu, badania i wywiad przeprowadzony przez dietetyka lub gastroenterologa (jak również przez bardziej wnikliwych lekarzy rodzinnych) może wskazywać na inny rodzaj nietolerancji, np. laktozy, co wymagać będzie przejścia na dietę. W przypadku celiakii i innych typów reakcji na gluten będzie to restrukcyjna dieta bezglutenowa.

 

U mnie niestety przejście na dietę skutkowało utratą 3 kg w czasie tylko 1 miesiąca, przy czym zawsze byłam osobą bardzo szczupłą. Mimo że praktycznie każdy wieczór spędzam na dokształcaniu się w temacie mojej choroby i diety bezglutenowej (połączonej niestety również z dietą bezmleczną), muszę gdzieś popełniać błędy dietetyczne, w związku z czym zwróciłam się o pomoc do wspominanego już na blogu dietetyka Kuby, któremu przesłałam 7-dniowy jadłospis do analizy. Na razie czekam na odpowiedź i myślę, że wrócę na blog za kilka tygodni, kiedy uda mi się wprowadzić zmiany w diecie i ocenić, czy to wystarczyło przynajmniej do zatrzymania wagi, a docelowo - do odzyskaniu straconych kg.

 

Bibliografia:


Tagi
Aktualna ocena:
Twoja ocena została zapisana.
Komentarze
Brak.
Dodaj komentarz
Twój nick:


Twój komentarz:


Podaj sumę dodawania 2+3:


Strona główna Księga gości Licznik odwiedzin: 2983